Despre design _ LP270 o lampa cu rezonanta

Nu am scris in aceasta categorie de ceva timp … dar revin cu noi post-uri DESPRE DESIGN 🙂 .

Acest articol este dedicat minunatei perioade 1920 – 1930, cred eu una din cele mai bogate in creativitate in toate artele …

Pierre Chareau, arhitect si designer francez a lasat in urma sa doua lucruri importante: cateva obiecte de design printre care si lampa- LP270 si un proiect de arhitectura-Maison de Verre.

Voi puncta putin din proiectul sau LP 270 realizat in 1923 –  o lampa cu suprafete din alabastru alb translucid, adaptata pentru tavan, birou si pardoseala … pe o structura metalica.

Mai jos mai multe 🙂 :

LP270, Pierre Chareau, 1923

Suprafete translucide, care difuzeaza lumina si dau o atmosfera aparte interioarelor … si daca nu ma insel e unul din proiectele de inceput in care piatra este folosita in sistemele de iluminat.

Ideea generala a fost dusa mai departe si adaptata diverselor materiale, de o serie de artisti vizionari, care au reusit sa vada si sa adapteze aceasta idee … voi aminti aici lampa Big Bang , 2005 din catalogul Foscarini (Enrico Franzolini si Vicente Garcia Jimenez) … sau Modular Light , 2011, RobHoff (Robert Hoffmann)

Big Bang lamp, Foscaini, 2005

Modular Light, RobHoff, 2011

Lucrurile sunt reinventate mereu, iar materialele de asemenea …totul e pana la urma o spirala ascendenta care revine in acelasi punct ciclic, dar la un cu totul alt nivel 🙂 .

…Revenind la Pierre Charreau – arhitect si designer … am reusit sa il descoper in ultimii ani de facultate, cand am avut rabdarea si mai ales mintea libera si destul de antrenata sa vad anumite aspecte legate de materialitate, context si viziune de ansamblu.

De retinut despre el: 1. proiectelul sau LP270 – evident un proiect care nu a avansat mai mult de cateva prototipuri si … 2. Maison de Verre 🙂 :

Maison de Verre – Pierre Chareau

Credite:

http://en.wikipedia.org/wiki/Maison_de_Verre

IOOO Lights, Charlote&Peter Fiell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *